Uprawa buraków cukrowych
Burak cukrowy to podgatunek buraka zwyczajnego. Jest rośliną okopową, która stanowi ważne źródło w procesie produkcji cukru. Uprawa buraków cukrowych w Polsce słynie z ponad dwustuletniej tradycji.
Roślina ta nie jest wymagająca i należy do łatwej w uprawie. Duże znaczenie dla udanych plonów mają również odpowiednio wybrane nasiona i opryskiwanie. Gleba pod uprawę buraków cukrowych powinna charakteryzować się głęboką warstwą próchniczą oraz odczynem podobnym do obojętnego.
Warzywa te wymagają gleb urodzajnych a przy tym żyznych, dzięki którym będą mogły dobrze się ukorzenić. Najlepsze przedplony pod buraka stanowią zboża, ziemniaki, groch i peluszka. Trzeba jednak pamiętać, by nie siać buraków po burakach w okresie od trzech do czterech lat.
Burków nie wolno też wysiewać na ziemiach świeżo przejętych, których odczyn nie jest znany oraz tych mocno zakwaszonych. By zadbać o najlepsze plony buraka cukrowego, trzeba pamiętać o jego nawożeniu, które warto rozpocząć jesienią. Doskonałym nawozem dla buraka jest potas i fosfor.