Bydło mięsne w Polsce
Wołowina dobrej jakości pochodzi wyłącznie od odpowiednich gatunków ras bydła mięsnego. A zjeść potrawy z dobra wołowina restauracja warszawa warto. Obecnie w polskich gospodarstwach, można wyróżnić czternaście mięsnych ras bydła, z których najbardziej cenione są, charolaise, hereford oraz limousine. W Polsce najwięcej gospodarstw zajmujących się hodowlą bydła mięsnego, znajduje się w województwach: zachodniopomorskim, lubuskim, warmińsko-mazurskim, podlaskim oraz wielkopolskim. Główną przyczyną takiego stanu rzeczy, są rozległe tereny zielone, znajdujące się w tych regionach, które doskonale nadają się do chowu bydła.
Na obszarach pozostałych województw liczba ras mięsnych jest stosunkowo niska. Uwarunkowanie klimatyczne w Polsce sprzyja systemom pastwiskowo-alkierzowym, polegającym na trzymaniu bydła na pastwiskach w okresie od wiosny do późnej jesieni. W okresie zimowym zwierzęta są natomiast trzymane w budynkach gospodarczych. Niektóre odporniejsze na niskie temperatury rasy bydła można utrzymywać na pastwiskach przez cały rok pod warunkiem, że zima nie jest zbyt sroga.