Uprawa rzepaku
Rzepak stanowi źródło surowca spożywczego oraz jest używany do produkcji paszy. Ostatnimi czasy, roślina jest również brana pod uwagę, jako surowiec do produkcji biopaliwa.
Nie dziwi więc, że uprawa rzepaku w Polsce stała się opłacalna i wciąż się rozwija. Warto pamiętać, że do uprawy rzepaku nie nadaje się każdy rodzaj ziemi.
Gleby podmokłe i zakwaszone, torfy czy suche piaski nie powinny być więc brane pod uwagę przy wysiewie tej rośliny. Do uprawy rzepaku najlepiej sprawdzą się gleby żyzne, niezakwaszone, z grubą warstwą orną oraz wysoką zawartością próchnicy.
W polskich warunkach uprawa rzepaku nie należy do najłatwiejszych. Roślina charakteryzuje się bowiem niską mrozoodpornością i zimnotrwałością, co stwarza ryzyko jej wymarznięcia.
Odmianą najbardziej odporną na zimno jest Kronos, charakteryzujący się również szybkim wzrostem. Rzepak należy siać na głębokości 1,5-2 cm.
Rzepak ozimy wymaga wczesnego i terminowego siewu, a każde opóźnienie może skutkować spadkiem uzyskanych plonów.